Környezetvédelmi és Kertészeti Élelmiszer-alapanyag Vizsgáló Laboratórium kialakítása, eszközbeszerzése
A laboratórium közvetlenül szolgál oktatási célaokat, míg ezzel párhuzamosan a kar kutatási és szolgáltató jellegű tevékenységéhez is illeszthető. Lehetőség nyílik az egyes környezeti elemek (víz, talaj, biotikus elemek) és kertészeti termékek egészségre káros paramétereinek és növényvédőszer-maradék tartalmának vizsgálatára.
A laboratórium a főiskola a mezőgazdasági szaktanácsadói és laboratóriumi szolgáltató szerepét tudja erősíteni. Lehetőség nyílik az agrárvállalkozások igényeinek szélesebb körű kielégítésére, az agrárvállalkozások és a főiskola kapcsolatrendszerének bővítésére.
A KFK Környezettudományi Intézetének célja, hogy a régió kertészeti tevékenységének profiljához jól alkalmazkodó, csúcsminőséget képviselő környezetvédelmi és élelmiszer-alapanyagvizsgáló laboratóriumot hozzon létre.
A laboratórium közvetlenül szolgál oktatási célokat, ezzel párhuzamosan a kar kutatási és szolgáltatási tevékenységeihez is illeszthető. A laborban végzett vizsgálatok elsősorban az élelmiszerek beltartalmi összetevőit mérik, mint pl. a károsanyag és növényvédőszer-maradék és azok származékai, olaj, vitamin, színanyag, emberi és egyéb eredetű, egészségre ártalmas anyagok, környezetszennyező anyagok. A laboratórium működése lehetővé teszi a különböző oktatási egységekből, illetve kutatási programokból származó mezőgazdasági termékek (növényi szár- és levélrészek, zöldség- és gyümölcstermés minták) vizsgálatát is. A projekt megvalósulása elősegíti az intézményen belüli szervezeti egységekkel és az intézményen kívüli kutatóintézetekkel, oktatási egységekkel, gazdálkodó szervezetekkel történő együttműködésünk további fejlesztését.
A laboratórium a hallgatók magas színvonalú képzését segíti elő azzal, hogy teret ad a TDK tevékenységnek és a karon dolgozó doktoranduszok kutatásainak. A kutatók bevonása révén a pályázati és publikációs tevékenységet is elősegíti.
A laboratórium kialakítása után lehetőségünk nyílik tanfolyamok szervezésére, évente 6-10 fő részvételével.
A laboratórium akkreditálását követően lehetőségünk lesz a különböző eredetű agrártermékek vizsgálatát szélesebb körben is végezni, a szolgáltatások a mezőgazdaságban, így akár már a mikro- és kisgazdaságokban is jól hasznosíthatók. Piacelemzéseinkből kiindulva megállapítottuk, hogy térségünkben a kertészeti termelők, különösen a zöldségtermesztők körében komoly piaci igény van a termelt élelmiszerek minőségének folyamatos ellenőrzésére.
A laboratórium munkáját irányító, gyakorlattal rendelkező vegyész oktatók (két fő) műszeres analitika és kémia tárgyakból tartanak laboratóriumi gyakorlatokat a hallgatók számára, amellyel a műszaki (műszeres analitika) és természettudományos (kémia, biokémia, növényvédelmi kémia, környezettudomány) végzettséggel és ismeretekkel rendelkező hallgatók számaránya az összes végzett hallgatón belül jelentős arányban növelhető. A hallgatók tudása elhelyezkedésüket követően a termelésben és az élelmiszerek minőségellenőrzésének területén hasznosul.
A laboratórium a fenti vizsgálatok elvégzése mellett, csúcstechnológiájának és fejleszthetőségének köszönhetően, a térségünkben egyedülálló módon járulhat hozzá a szakterület (műszeres analitika) innovációs fejlesztéséhez.
A régió vállalkozásai közül kiemelkedő partnerünk lesz a kecskeméti székhelyű Agrolog Vegetables Kft., amelynek nemzetközi kereskedelmi tevékenysége révén évek óta alapvető célkitűzése a kertészeti termékek, zöldségfélék minőségének vizsgálata, és a minőségtanúsítása területén betöltött innovációs szerepének növelése. Projektünk esetében az együttműködés új kertészeti technológiát, újabb vizsgálati módszereket és új műszeres alkalmazások kifejlesztését jelenti.
2025 Május | ||||||
H | K | Sz | Cs | P | Sz | V |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |